Συχνές Ερωτήσεις

ΛΕΥΚΑΝΣΗ

Τι είναι η λεύκανση δοντιών (bleaching);

Η λεύκανση είναι μια τεχνική με την οποία βελτιώνουμε το χρώμα των δοντιών. Ειδικές χημικές ενώσεις χρησιμοποιούνται για να απομακρύνουν τις χρώσεις και να δημιουργήσουν λευκότερα και λαμπερότερα δόντια. Μπορεί να γίνει στο ιατρείο, σε μια συνεδρία ή στο σπίτι με νάρθηκα νυκτός ή να ξεκινήσει στο ιατρείο και να ολοκληρωθεί στο σπίτι με την χρήση νάρθηκα νυκτός.

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα της λεύκανσης ;

Το αποτέλεσμα της λεύκανσης των δοντιών διαρκεί συνήθως αρκετά χρόνια, ανάλογα με τις συνήθειες του κάθε ασθενή .Σε περίπτωση που οι ασθενείς κάνουν μεγάλη χρήση καφέ, , καπνού, τσαγιού, κόκκινου κρασιού και αναψυκτικών είναι απαραίτητη η συντήρηση του αποτελέσματος της λεύκανσης.

Υπάρχει περίπτωση να έχω κάποια ευαισθησία μετά από την λεύκανση ;

Η λεύκανση μπορεί να προκαλέσει προσωρινή αύξηση της θερμοκρασίας, της πίεσης αλλά και της ευαισθησίας των δοντιών. Η ευαισθησία δεν διαρκεί περισσότερο από μια με δύο ημέρες. Η ευαισθησία αντιμετωπίζεται με τζέλ απευαισθητοποίησης ή με αναλγητικά για όσο διαρκεί.

Πώς λειτουργεί η λεύκανση δοντιών με λάμπα LED ;

Η λεύκανση δοντιών με λάμπα LED γίνεται συνήθως σε μια μόνο επίσκεψη στο οδοντιατρείο με την εφαρμογή ειδικών λευκαντικών τζελ στα δόντια. Μετά την εφαρμογή του τζελ λεύκανσης, o οδοντίατρος χρησιμοποιεί τη λάμπα LED, η οποία διευκολύνει την βελτίωση της διείσδυσης του τζελ στο σμάλτο των δοντιών. Με την μέθοδο αυτή το λευκαντικό τζελ διασπάται και οξυγόνο εισέρχεται στην αδαμαντίνη και την οδοντίνη με αποτέλεσμα να εξαφανίζονται οι χρώσεις.

Ποιες είναι οι διαφορές ανάμεσα στην λεύκανση στο σπίτι και την λεύκανση στο οδοντιατρείο ;

Η λεύκανση στο σπίτι διαρκεί περισσότερο και δεν γίνεται υπό την επίβλεψη του οδοντιάτρου. Σε αντίθεση, η λεύκανση στο ιατρείο, γίνεται σε μία μόνο επίσκεψη και ο οδοντίατρος έχει την απόλυτη επίβλεψη του αποτελέσματος..

Πως προκαλείται η χρώση των δοντιών ;

Χρώση στα δόντια μπορεί να προκαλέσει :

ΟΨΕΙΣ ΡΗΤΙΝΗΣ

Τι είναι οι όψεις σύνθετης ρητίνης (bonding ) ;

Οι όψεις σύνθετης ρητίνης γίνονται από το υλικό με το οποίο γίνονται τα άσπρα σφραγίσματα(σύνθετη ρητίνη). Είναι λεπτές φλούδες από ρητίνη, που τοποθετούνται στο πρόσθιο μέρος των δοντιών. Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να επιτύχουμε αλλαγές στο σχήμα και το χρώμα των δοντιών(lifting) , χωρίς όμως να τραυματίσουμε ή να τροχίσουμε τα δόντια.

Ποια είναι η διαδικασία αποκατάστασης δοντιών με όψεις σύνθετης ρητίνης ;

Ο οδοντίατρος χρησιμοποιεί σύνθετη ρητίνη έτσι ώστε να διαμορφώσει το σχήμα σε στραβά και κατεστραμμένα δόντια, σε διαστήματα ανάμεσα στα δόντια, και σε δόντια με χρώση. Μετά την τοποθέτηση της ρητίνης στα δόντια, ο οδοντίατρος την διαμορφώνει και στην συνέχεια την πολυμερίζει με την χρήση υπεριώδους ακτινοβολίας ή laser. Τέλος η επιφάνεια λειαίνεται. Η διαδικασία διαρκεί περίπου 40 λεπτά ανά δόντι.

Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται οι όψεις σύνθετης ρητίνης ;

Η τοποθέτηση όψεων ρητίνης συνιστάται για :

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των όψεων σύνθετης ρητίνης ;

Τα πλεονεκτήματα τοποθέτησης όψεων ρητίνης είναι κυρίως :

Ποια είναι τα μειονεκτήματα των όψεων σύνθετης ρητίνης ;

Τα μειονεκτήματα τοποθέτησης όψεων ρητίνης είναι κυρίως πως :

Η τοποθέτηση όψεων σύνθετης ρητίνης είναι επώδυνη ;

Η διαδικασία τοποθέτησης των όψεων είναι ανώδυνη.

Γιατί να προτιμήσω την τοποθέτηση όψεων ρητίνης σε αντίθεση με τις όψεις πορσελάνης ;

Οι όψεις ρητίνης :

Υπάρχει πιθανότητα αλλαγής χρώματος των όψεων σύνθετης ρητίνης ;

Ναι, ιδιαίτερα σε καπνιστές, είναι σχεδόν σίγουρο πως οι όψεις ρητίνης θα σκουραίνουν με την πάροδο του χρόνου.

Είναι πιθανόν να σπάσουν οι όψεις σύνθετης ρητίνης ;

Ναι, ιδιαίτερα σε ασθενείς που τρίζουν τα δόντια τους.

ΟΨΕΙΣ ΠΟΡΣΕΛΑΝΗΣ

Τι είναι η όψεις πορσελάνης ;

Η όψεις πορσελάνης είναι ουσιαστικά μια φλούδα πορσελάνης που τοποθετείται στην μπροστινή πλευρά του δοντιού.

Μπορούν οι όψεις πορσελάνης να βελτιώσουν αισθητικά το στόμα μου ;

Ναι, με την επιδιόρθωση μικρών ατελειών και ελλείψεων των δοντιών, με την κάλυψη δοντιών που έχουν χρωματιστεί ,με την αλλαγή στο χρώμα των δοντιών που έχουν χρώσεις, αλλά και με το κλείσιμο διαστημάτων μεταξύ των δοντιών.

Ποια η διάρκεια ζωής έχουν των όψεων πορσελάνης ;

Στις περισσότερες περιπτώσεις, οι όψεις πορσελάνης διαρκούν αρκετά χρόνια.

Σε ποιες περιπτώσεις χρησιμοποιούνται οι όψεις πορσελάνης ;

.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα των όψεων πορσελάνης ;

.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα τοποθέτησης όψεων πορσελάνης ;

.

ΕΜΦΥΤΕΥΜΑΤΑ

Τι είναι τα εμφυτεύματα ;

Τα οδοντικά εμφυτεύματα αποτελούνται από μια τεχνητή ρίζα δοντιού, ειδικής κατασκευής, η οποία τοποθετείται χειρουργικά στο οστό της γνάθου στη θέση δοντιών που λείπουν. Πάνω της τοποθετείται μία θήκη , που αντικαθιστά τη μύλη του δοντιού που λείπει.

Σε ποιους ασθενείς ενδείκνυται η τοποθέτηση εμφυτευμάτων;

Γενικά δεν υπάρχουν αντενδείξεις εκτός από την έλλειψη οστού στις γνάθους καθώς και ορισμένες περιπτώσεις ιδιαίτερα επιβαρημένης γενικής υγείας. Σε ασθενείς που έχουν χάσει ένα ή περισσότερα δόντια.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα του εμφυτεύματος σε σύγκριση με τη γέφυρα ;

Πρώτα από όλα δεν χρειάζεται να τροχιστούν γειτονικά δόντια. Σε περιπτώσεις που λείπουν πολλά δόντια, αποφεύγεται η τοποθέτηση οδοντοστοιχίας, επίσης η χρήση εμφυτευμάτων έχει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια από οποιαδήποτε άλλη προσθετική εργασία.

Ποια είναι η διαδικασία τοποθέτησης εμφυτευμάτων ;

Τα εμφυτεύματα τοποθετούνται στο ιατρείο, με τοπική αναισθησία, τα εμφυτεύματα καλύπτονται με τα ούλα για διάστημα 3-4 μηνών ώστε να οστεοενσωματωθούν και ακολουθεί η κατασκευή της προσθετικής εργασίας.

Έχω ακούσει ότι πολλές φορές τα εμφυτεύματα απορρίπτονται από τον οργανισμό ;

Αυτό δεν είναι αλήθεια, δεν τα απορρίπτει ο οργανισμός μας, η αποτυχία οφείλεται σε λάθος διάγνωση και λάθος επιλογή σχεδίου θεραπείας από τον οδοντίατρο.

Υπάρχουν όρια ηλικίας για τα οδοντικά εμφυτεύματα ;

Δεν υπάρχουν όρια ηλικίας για τα οδοντικά εμφυτεύματα. Σε οποιαδήποτε ηλικία ο ασθενής είναι δυνατό να δεχθεί εμφυτεύματα, αρκεί να υπάρχει διαθέσιμο οστό και να υπάρχουν οι κατάλληλες ενδείξεις γενικής και στοματικής υγείας.

ΠΕΡΙΟΔΟΝΤΙΤΙΔΑ

Τι είναι η περιοδοντίτιδα ;

H περιοδοντίτιδα , είναι μία φλεγμονή η οποία αναπτύσσεται στους ιστούς που στηρίζουν τα δόντια, δηλαδή στα ούλα και στο κόκαλο. Στο αρχικό της στάδιο είναι σαν την ουλίτιδα, αλλά, όταν η φλεγμονή προχωρά στα οστά της γνάθου, το οστό απορροφάται. Mε αυτήν τη διαδικασία τα δόντια χάνουν σταδιακά τη στήριξή τους, αρχίζουν να κουνιούνται και, αν δεν επέμβουμε άμεσα, θα πέσουν. Aιτία της περιοδοντίτιδας είναι διάφορα μικρόβια που ζουν στο στόμα μας. Πρόσφατα στους αιτιολογικούς παράγοντες προστέθηκε και το κάπνισμα. Tο αν θα προκληθεί η νόσος και σε ποια έκταση εξαρτώνται από την άμυνα του οργανισμού και τη φροντίδα που προσφέρουμε στα δόντια μας.

Υπάρχει σχέση μεταξύ καπνίσματος και περιοδοντικής νόσου ;

Μελέτες έχουν δείξει πως το κάπνισμα πιθανόν είναι ο πλέον σημαντικός παράγοντας κινδύνου στην εξέλιξη και πρόοδο της περιοδοντικής νόσου. Οι καπνιστές έχουν πολύ περισσότερες πιθανότητες εμφάνισης περιοδοντικής νόσου καθώς επιβαρημένη πρόγνωση στη θεραπεία της νόσου.

Η περιοδοντική νόσος οφείλεται σε γενετικά αίτια ;

Πρόσφατες έρευνες έχουν αποδείξει πως το ημαντικό τμήμα του πληθυσμού είναι γενετικά ευαίσθητο στη νόσο του περιοδοντίου. Παρά τις τακτικές συνήθειες στοματικής υγιεινής, οι άνθρωποι αυτοί είναι πολύ περισσότερο πιθανό να αναπτύξουν περιοδοντική νόσο.

Η κακοσμία στόματος έχει σχέση με την περιοδοντίτιδα ;

Η κακοσμία του στόματος αποτελεί μια σημαντική αιτία ένδειξη για την παρουσία περιοδοντίτιδας. Η κακοσμία στόματος, κατά συνέπεια και η κακοσμία αναπνοής, οφείλεται στη κακή στοματική υγιεινή, το κάπνισμα, στις διατροφικές συνήθειες, αλλά και σε δόντια με τερηδόνα.

Ποια είναι τα πρώτα σημάδια εμφάνισης περιοδοντίτιδας ;

Αν το δόντι κουνιέται, μπορεί να σωθεί ;

Ανάλογα με τον βαθμό κινητικότητας του δοντιού. Σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη η κλινική εξέταση και ο ακτινογραφικός έλεγχος από τον οδοντίατρο για την τελική εκτίμηση.

Σχετίζεται η περιοδοντίτιδα με τη γενικότερη υγεία ;

Η περιοδοντίτιδα σχετίζεται άμεσα με φάρμακα που λαμβάνουμε και ασθένειες που έχουμε, όπως οστεοπόρωση, σακχαρώδης διαβήτης, παθήσεις του αίματος κτλ.

Υπάρχει σχέση μεταξύ περιοδοντίτιδας και καρδιακών νοσημάτων;

Τα βακτήρια που εισέρχονται μέσω της κυκλοφορίας του αίματος, είναι δυνατό να οδηγηθούν στην καρδιά. Η περιοδοντιτιδα έχει βρεθεί ότι επιδεινώνει τις υπάρχουσες βλάβες της καρδιάς. Οι έρευνεςέχουν δείξει ότι οι ασθενείς με περιοδοντίτιδα έχουν διπλάσιες πιθανότητες να πάσχουν από στεφανιαία νόσο από εκείνους που δεν πάσχουν από περιοδοντική νόσο.

ΓΕΦΥΡΕΣ

Τι είναι η γέφυρα ;

Γέφυρα είναι μία ακίνητη προσθετική εργασία που αντικαθιστά ένα ή περισσότερα δόντια που λείπουν και στηρίζεται σε δύο τουλάχιστον γειτονικά φυσικά δόντια - στηρίγματα.

Πόσα χρόνια διαρκούν οι γέφυρες ;

Οι γέφυρες διαρκούν αρκετά χρόνια, συνήθως 10 - 15, αλλά η διάρκεια ζωής τους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που σχετίζονται με τις διατροφικές συνήθειες, την στοματική υγιεινή κ.α.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της γέφυρας ;

Η όψεις πορσελάνης είναι ουσιαστικά μια φλούδα πορσελάνης που τοποθετείται στην μπροστινή πλευρά του δοντιούx.

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της γέφυρας ;

Τα σημαντικότερα μειονεκτήματα τοποθέτησης γέφυρας είναι ότι απαιτείται τρόχισμα γειτονικών δοντιών που συχνά είναι άθικτα, και χρειάζεται σχολαστική στοματική υγειινή.

ΟΛΟΚΕΡΑΜΙΚΕΣ ΣΤΕΦΑΝΕΣ

Τι είναι η ολοκεραμική θήκη (στεφάνες);

Ολοκεραμική στεφάνη το είδος στεφάνης, που αποτελείται αποκλειστικά από κεραμικό υλικό (πορσελάνη).

Πότε χρησιμοποιούμε ολοκεραμικές στεφάνες ;

Η όψεις πορσελάνης είναι ουσιαστικά μια φλούδα πορσελάνης που τοποθετείται στην μπροστινή πλευρά του δοντιού.

Πόση διάρκεια ζωής έχουν οι ολοκεραμικές στεφάνες ;

Οι ολοκεραμικές σταφάνες διαρκούν αρκετά χρόνια, ανάλογα με τις διατροφικές συνήθειες και τις συνθήκες στοματικής υγιεινής κ.α.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα τοποθέτησης ολοκεραμικών στεφανών ;

Τα πλεονεκτήματα τοποθέτησης ολοκεραμικών στεφανών είναι κυρίως πως έχουν άριστα αισθητικά αποτελέσματα εμφανίζουν διαφάνεια ανάλογη με το φυσικό δόντι, με αποτέλεσμα να δημιουργούν την αίσθηση φυσικού δοντιού ενώ δεν εμφανίζουν αλλοίωση του χρώματός τους με τα χρόνια λόγω απορρόφησης χρωστικών ουσιών.

ΕΝΔΟΔΟΝΤΙΑ

Πότε είναι απαραίτητη η ενδοδοντική θεραπεία (απονεύρωση) ;

Όταν ο πολφός (νεύρο) του δοντιού έχει υποστεί βλάβη από μικρόβια που τον έχουν προσβάλλει μέσω τερηδόνας, ή τραύματος.

Θα πονέσω κατά την διάρκεια ή μετά την ενδοδοντική θεραπεία ;

Η ενδοδοντική θεραπεία είναι ανώδυνη. Μετά την θεραπεία, αναμένεται κάποια ευαισθησία, η οποία συνήθως διαχειρίζεται με φαρμακευτική αγωγή.

Πότε είναι απαραίτητη η επανάληψη μιας ενδοδοντικής θεραπείας ;

Στην περίπτωση κατά την οποία το δόντι σας δεν έχει καθαριστεί σωστά ή ακόμα και σε περίπτωση που δεν έχει σφραγιστεί ερμητικά κατά την διάρκεια της πρώτης θεραπείας, ο ενδοδοντολόγος (ειδικευμένος οδοντίατρος για τις ενδοδοντικές θεραπείες) μπορεί να επιλύσει το πρόβλημα με μια δεύτερη θεραπεία.

Τι ποσοστό επιτυχίας έχει η ενδοδοντική θεραπεία ;

Το ποσοστό επιτυχίας της ενδοδοντικής θεραπείας φτάνει το 90% - 95% των περιπτώσεων γενικά. Σε περιπτώσεις, αποτυχίας θα χρειαστεί επανάληψη της ενδοδοντικής θεραπείας.

Ποια είναι η διαδικασία της ενδοδοντικής θεραπείας ;

Το δόντι αναισθητοποιείται, απομονώνεται και διανοίγεται μια κοιλότητα ώστε ο πολφός (το νεύρο) να είναι προσβάσιμο στον οδοντίατρο, στη συνέχεια αφαιρείται μηχανικά και ό χώρος που καταλάμβανε (οι ριζικοι σωλήνες) απολυμαίνεται χημικά και εμφράσσεται με ένα εμφρακτικό υλικό.

ΕΜΦΡΑΞΕΙΣ (ΣΦΡΑΓΙΣΜΑΤΑ)

Τα «λευκά» σφραγίσματα είναι ανθεκτικά όπως τα «μαύρα» ;

Υπάρχουν πλέον νέα υλικά με ιδιότητες ανάλογες με τα «μαύρα» σφραγίσματα, όμως είναι ιδιαίτερα ευαίσθητα στην τεχνική πράγμα που σημαίνει ότι ο οδοντίατρος πρέπει να είναι εξειδικευμένος για να μπορέσει να κάνει μια έμφραξη με άριστα αισθητικά αποτελέσματ απου θα αντέξει στο χρόνο.

Χρειάζεται να αντικαταστήσω τα «μαύρα» σφραγίσματα με «λευκά» ;

Το κάθε περιστατικό είναι διαφορετκό και χρειάζεται διαφορετική αντιμετώπιση, όμως αν ο οδοντίατρος είναι εξειδικευμένος στην αισθητική οδοντιατρική μπορούν να αντικατασταθούν με ασφάλεια τα μαύρα σφραγίσματα.

ΟΔΟΝΤΟΣΤΟΙΧΙΕΣ

Τι είναι η τεχνητή οδοντοστοιχία ;

Η τεχνητή οδοντοστοιχία είναι μία κινητή αποκατάσταση για τα δόντια που λείπουν και τους παρακείμενους ιστούς. Όταν διάφοροι λόγοι (π.χ. ανατομικοί, οικονομικοί κλπ.) αποτρέπουν την τοποθέτηση γεφυρών ή εμφυτευμάτων, τότε η λύση της αποκατάστασης είναι η μερική ή η ολική οδοντοστοιχία. Κατασκευάζεται κατά κανόνα από ακρυλική ρητίνη και σε ορισμένες περιπτώσεις σε συνδυασμό με διάφορα μέταλλα. Οι οδοντοστοιχίες μπορούν να βελτιώσουν την εμφάνιση, καθώς και τον τρόπο που δαγκώνουμε, μασάμε, μιλάμε και μπορούν να κατασκευαστούν έτσι ώστε να δείχνουν όσο το δυνατόν πιο φυσικές.

Πόση διάρκεια ζωής έχουν οι οδοντοστοιχίες ;

Η διάρκεια ζωής τους εξαρτάται από πολλούς παράγοντες που σχετίζονται με τον τρόπο ζωής, την διατήρηση καλής στοματικής υγιεινής, εάν τα δόντια παρουσιάζουν σημαντικές φθορές, εάν η οδοντοστοιχία έχει χαλαρώσει κ.α.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της οδοντοστοιχίας ;

Τα πλεονεκτήματα τοποθέτησης τεχνητής οδοντοστοιχίας είναι κυρίως πως :

Ποια είναι τα μειονεκτήματα της οδοντοστοιχίας ;

Τα κυριότερα μειονεκτήματα τοποθέτησης τεχνητής οδοντοστοιχίας είναι :

Υπάρχει άλλος τρόπος θεραπείας, ώστε να μην χρησιμοποιήσω κινητή οδοντοστοιχία ;

Ως εναλλακτική λύση υπάρχει η τοποθέτηση εμφυτευμάτων.

Λίγα λόγια για εμάς...

Η βασική μας φιλοσοφία, είναι να σας ακούσουμε και να κατανοήσουμε τις ανάγκες και τις επιθυμίες σας. και να καταλήξουμε στο σχέδιο θεραπείας που σας αρμόζει. Γνωρίζουμε ότι το χαμόγελο είναι το πρώτο που παρατηρούν οι άνθρωποι γύρω μας. Σε περίπτωση που αισθάνεστε άβολα με το δικό σας, εμείς μπορούμε να εγγυηθούμε ότι θα το μετατρέψουμε στο χαμόγελο των ονείρων σας

To Dental plus λειτουργεί από το 2005 ως κέντρο παροχής εξειδικευμένων οδοντιατρικών υπηρεσιών στην Παλλήνη. Αττικής. Βρίσκεται στη γωνία των οδών Λεονταρίου 1 και Εθνικής Αντιστάσεως και εξυπηρετεί ασθενείς από το Γέρακα, τα Γλυκά Νερά, τα Καλύβια, τα Σπάτα το Πικέρμι, το Ντράφι, τη Νέα Μάκρη , τη Λούτσα, το Πόρτο Ράφτη, το Νέο Βουτζά και φυσικά την Παλλήνη.